ΑΡΧΕΙΟ

 

Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2007

Υπουργείο Δικαιοσύνης

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΈΞΙ ΝΕΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΕΤΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λύση για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με τον διπλάσιο αριθμό κρατουμένων από τον προβλεπόμενο, θα δώσουν έξι καινούργια σωφρονιστικά καταστήματα, που θα παραδοθούν μέσα στο 2007, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.


Με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου σχολικού κτηρίου δεύτερης ευκαιρίας στη Δικαστική Φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης χθες, ο υπουργός ανέφερε ότι:

Μέσα στην εβδομάδα παραδίδεται η φυλακή Δομοκού, σε 2-3 μήνες οι φυλακές Γρεβενών και Ελαιώνα Θήβας και μετά το καλοκαίρι άλλα τρία σωφρονιστικά καταστήματα. Γίνονται προσπάθειες για να εκτίουν οι αλλοδαποί κρατούμενοι τις ποινές τους στις χώρες τους, επισήμανε, και συμπλήρωσε ότι σήμερα σ' όλες τις ελληνικές φυλακές προβλέπονται ειδικοί χώροι για σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Ένα τέτοιο σχολείο εγκαινιάστηκε χθες στη φυλακή Διαβατών. Πρόκειται για νέο κτήριο συνολικού εμβαδού 360 τ.μ., με έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, δύο γραφεία διδασκόντων και ιδιαίτερο χώρο φύλακα. Θα φοιτήσουν 40 κρατούμενοι, Έλληνες και αλλοδαποί, την τρέχουσα σχολική χρονιά. Συνολικά άλλοι 155 κρατούμενοι παρακολουθούν μαθήματα στις φυλακές Λάρισας και Κορυδαλλού.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης οι κρατούμενοι ζήτησαν να καταργηθεί ο σχετικός νόμος που «πλήττει τους τοξικομανείς και τους μικροδιακινητές» ναρκωτικών, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ένας κατάδικος για ανθρωποκτονία εκτίει τα ίδια χρόνια με τον καταδικασμένο για ναρκωτικά». Επέδωσαν στον υπουργό και σχετικό υπόμνημα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Παπαληγούρας αναφέρθηκε στο θέμα των αμοιβών των δικαστών και είπε ότι «αυτή την ώρα υπάρχει προγραμματισμένη επικοινωνία και συζήτηση με τις δικαστικές ενώσεις. Μέσα στις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει μια τέτοια συζήτηση και με τον υπουργό Οικονομίας ώστε να καταλήξουμε στο επιθυμητό και εφικτό αποτέλεσμα».

Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗΣ

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=22.03.2007,id=2785076


ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ

Έραψε μια εβδομάδα το στόμα του

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Έλυσε χθες το στόμα του ο 42χρονος κρατούμενος των φυλακών Αλικαρνασσού, ο οποίος το είχε ράψει με κλωστή, γιατί το δικαστικό συμβούλιο έχει απορρίψει τέσσερις αιτήσεις αποφυλάκισής του.

Ο κρατούμενος έμεινε μια εβδομάδα με κλειστό στόμα, δεμένο σφιχτά με κλωστή. Με μια χοντρή βελόνα είχε τρυπήσει τα χείλη του και τα είχε ράψει αφήνοντας μόνο μικρό σημείο για να περνά καλαμάκι και να πίνει νερό.

Ο Γ.Μ. κρατείται από το 2000 καθώς εκτίει συνολική ποινή 11 ετών και έξι μηνών για εκβίαση, κατοχή ναρκωτικών και κλοπές. Ήδη έχει εκτίσει πραγματική ποινή εφτά ετών η οποία, με τα μεροκάματα που έχει κάνει, φτάνει τα εννιά χρόνια.

Βάσει του νόμου, θα έπρεπε ήδη να έχει αποφυλακιστεί με όρους, όμως τον βαραίνουν διάφορα πειθαρχικά παραπτώματα, όπως παραβίαση της άδειας, καβγάδες με άλλους κρατούμενους κ.λπ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών Γ. Βαρώτση, ο Γ.Μ. έχει υποβάλει τέσσερις φορές αίτημα αποφυλάκισης και έχει απορριφθεί και τις τέσσερις. Μάλιστα, το τελευταίο απορριπτικό ανακοινώθηκε προχθές το πρωί, γεγονός που έφερε τον 42χρονο κρατούμενο σε έξαλλη κατάσταση. Ήδη, για να ασκήσει πιέσεις είχε ράψει το στόμα του και είχε μεταφερθεί αρκετές φορές στο νοσοκομείο.

Για να τον ηρεμήσουν, ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη η μητέρα του και ο αδελφός του, ενώ συζήτησε μαζί του και εισαγγελέας και όλοι μαζί τον έπεισαν να σταματήσει αυτής της μορφής τη διαμαρτυρία και να υποβάλει ξανά το αίτημά του για αποφυλάκιση.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=22.03.2007,id=93062068