ΑΡΧΕΙΟ

 

Δευτέρα, 23 Απρίλιος 2007

Εξέγερση κρατουμένων

 

ΕΘΝΟΣ online

Ορατός είναι σύμφωνα με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές ο κίνδυνος η αναταραχή στις δικαστικές φυλακές Μαλανδρίνου να εξελιχθεί σε πλήρη κατάληψη από τους τροφίμους.

Το μεσημέρι της Δευτέρας η δεύτερη ακτίνα (ή και περισσότερες) του σωφρονιστικού ιδρύματος βρίσκονταν εκτός ελέγχου μετά την εξέγερση των κρατουμένων που εκδηλώθηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι τρόφιμοι του ιδρύματος αντέδρασαν μετά τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Δημητράκη από μέλος ή μέλη του προσωπικού. Ο Ιω.Δημητράκης είχε συλληφθεί ως μέλος της «συμμορίας με τα μαύρα» που λήστευε τράπεζες και συνδέεται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι κρατούμενοι (σημειώνεται ότι είναι όλοι βαρυποινίτες εκτός του υπόδικου Ιω.Δημητράκη), φέρονται να εξεγέρθηκαν μετά τον «απρόκλητο και χωρίς λόγο» ξυλοδαρμό του.

Τουλάχιστον 85 άτομα βρέθηκαν στο προαύλιο και την ταράτσα του κτιρίου, ενώ προέβησαν σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών σε μεγάλες υλικές φθορές στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Πλέον, όπως ανέφερε κρατούμενος σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφους τηλεοπτικού σταθμού, όλοι φοβούνται την εισβολή των ΜΑΤ ή άλλων ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. για την καταστολή της εξέγερσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον αρχιφύλακα και τον διευθυντή να απομακρυνθούν κρατούμενοι με προβλήματα υγείας, κυρίως καρδιολογικά, χωρίς αυτό να γίνει δεκτό.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας διέταξε το βράδυ της Δευτέρας τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν ευσταθούν οι καταγγελίες του κρατούμενου Γ. Δημητράκη, γνωστού και ως "ληστή με τα μαύρα", περί ξυλοδαρμού του από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου.

Παράλληλα, στις φυλακές Μαλανδρίνου μετέβη ο ειδικός γραμματέας σωφρονιστικού και τέως αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ, Φ. Βλάχος, προκειμένου να ενημερωθεί επί των αιτημάτων των κρατουμένων, οι οποίοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους και απέχουν από το συσσίτιο.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=105319