ΑΡΧΕΙΟ

 

Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2007

Ανησυχία Δικηγορικών Συλλόγων για την κατάσταση στις φυλακές

 

www.kathimerini.gr

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις εξεγέρσεις στις φυλακές η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε σημερινή ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει εξής: «Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και επισημαίνει θέματα επείγοντα, που είχαν τεθεί υπόψιν του κ. υπουργού, όπως τον διαχωρισμό κρατουμένων υποδίκων από τους κατάδικους, ελαφροποινίτες από βαρυποινίτες, τη στελέχωση με προσωπικό του κλειστού θεραπευτικού προγράμματος στον Ελαιώνα Θηβών για τους τοξικομανείς κρατουμένους, τη στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού (αφού παρατηρείται έλλειψη σε απολύτως απαραίτητους ιατρούς, όπως π.χ. γυναικολόγου στις γυναικείες φυλακές), η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα με αποσπάσεις, καθώς και την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των κρατουμένων.

Επίσης, αίτημά μας παραμένει η αφαίρεση όλων των υάλινων φρακτών στις αίθουσες επισκεπτηρίων συνηγόρων, η επίσκεψη Επιτροπών των Δικηγορικών Συλλόγων και του Συνηγόρου του Πολίτη στις φυλακές της χώρας, προκειμένου να έχουν άμεση γνώση των συνθηκών κράτησης όλων των κρατουμένων, καθώς και θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου στο συμβούλιο των φυλακών, με σχετικές τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα σε επικείμενο νομοσχέδιο προκειμένου να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος μέσω της θεσμικής εκπροσώπησης του πλέον αρμόδιου για την τήρηση των δικαιωμάτων φορέα.

Επισημαίνουμε ότι, το σημείο στο οποίο δοκιμάζονται κυριολεκτικά τα όρια, όχι μόνο του νομικού, αλλά του πολιτισμού μας εν γένει, είναι αυτό που αφορά την μεταχείριση του κρατουμένου στο σύνολό της. Η ηθική της ελεύθερης δημοκρατικής κοινωνίας επιβάλλει το δικαίωμα της συντεταγμένης πολιτείας για στέρηση της ελευθερίας εις βάρος κάποιων συμπολιτών μας, να ασκείται με ισορροπία στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προσωπικότητας των συμπολιτών μας αυτών».

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_19_26/04/2007_188802