ΑΡΧΕΙΟ

 

Πέμπτη, 26 Απρίλιος 2007

Ζητούν πιστή εφαρμογή των νόμων

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Αναμορφωτικά προγράμματα και ανθρώπινη κατανομή των εγκλείστων υποδεικνύουν ως σημαντικότερα ζητήματα οι περιπτώσεις δύο ανθρώπων που έζησαν την κατάσταση των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων.

«Αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας αλλά και οι άλλες διατάξεις και νόμοι που έχει ψηφίσει το κράτος» λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Παπαδάκης από την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων». Έξι τετραγωνικά ανά κρατούμενο αντί για ένα, εργασία, αναμορφωτικά προγράμματα τα οποία κάποια στιγμή λειτούργησαν, αλλά σύντομα καταργήθηκαν, άδεια, αθλητισμός, περιλαμβάνονται στα αιτήματά τους, όπως και επισκεπτήριο. Στην εύλογη απορία για το αυτονόητο του τελευταίου, η απάντηση είναι ότι «αν θέλουν το δίνουν». Έξι χρόνια κρατούμενος για συνωνυμία και εν αναμονή της αποφυλάκισής του, καθώς έχει δικαιωθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Παπαδάκης εξηγεί πως «όσοι κρατούμενοι ασχολούνται ενεργά με τα δικαιώματα των συγκρατουμένων, μεταφέρονται από σωφρονιστικό κατάστημα σε σωφρονιστικό κατάστημα». Μαλαδρίνο, Λάρισα, Κέρκυρα, Χαλκίδα, Αλικαρνασσός, Τρίκαλα, Διαβατά είναι μερικές από τις φυλακές στις οποίες έχει βρεθεί ο ίδιος στο διάστημα κράτησής του. «Όταν ήμουν στη Χαλκίδα, διεκδικούσα τα προγράμματα λαϊκής επιμόρφωσης. Ο διευθυντής είχε τη γνώμη ότι είναι άχρηστα για τους κρατουμένους. Αν υπήρχαν, όμως, όλοι θα τα χρησιμοποιούσαν».

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να ρίξει καλύτερη ματιά στο σωφρονιστικό σύστημα. Κάθε κράτος φαίνεται από τις φυλακές του. Αν δεν μπορεί να τις αναμορφώσει, τότε τι περιμένει να κάνει με την κοινωνία έξω από αυτές;» λέει στην «K» ο κ. Ανδρέας Κωνσταντινέας και προσθέτει πως «όταν δεν υπάρχει διέξοδος απασχόλησης, όλο σκέπτεσαι την αυτοκτονία», ενώ η πορεία προς τη χρήση ουσιών είναι προδιαγεγραμμένη. Ήταν και η αιτία που οδηγήθηκε δεύτερη φορά σε σωφρονιστικό κατάστημα. Εδώ και έξι μήνες αποφυλακισμένος, έχει αποφασίσει να στήσει με τη βοήθεια κοινωνιολόγων, νομικών και ανθρώπων από το Παρατηρητήριο, έναν Σύλλογο Συγγενών και Φίλων Κρατουμένων που θα ονομαστεί «Ο Σωκράτης». Παράλληλα, αναζητά τρόπο για να εκδώσει διηγήματα και ποιήματα που έγραψε σε αυτό το διάστημα και να διαθέσει όλα τα έσοδα υπέρ του σκοπού.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_26/04/2007_224789