ΑΡΧΕΙΟ

 

Τετάρτη, 2 Μάϊος 2007

Τι ζητούν οι κρατούμενοι

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Ζητάμε ανθρωπιά και δημιουργία. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο. Χωρίς διακρίσεις. Το κίνημα των απανταχού κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές υπερασπίζεται τα νόμιμα συνταγματικά μας δικαιώματα και απαιτεί την εφαρμογή του σωφρονιστικού κώδικα, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Ποινικού Κώδικα...».


Είναι το κείμενο που μας έστειλαν οι εκπρόσωποι των κρατουμένων Παν. Γεωργιάδης και Ευάγγελος Πάλης από τις φυλακές. Και όπως τονίζουν, ζητούν να μπει τέλος στους νεκρούς στις φυλακές, να μπουν γιατροί κάθε ειδικότητας και δικηγόροι στις φυλακές.

«Ζητάμε κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, ζητάμε δασκάλους, γυμναστές, να μπει τέλος στο διορισμό των ημετέρων στις διευθύνσεις των φυλακών.

Ζητάμε την εισαγωγή των χρηστών τοξικομανών σε θεραπευτήρια, ζητάμε για τους μικροποινίτες μετατροπή της ποινής σε κοινωφελή εργασία. Ζητάμε εφαρμογή της ημιελεύθερης διαβίωσης, ακόμη και με ειδικά βραχιόλια, όπως γίνεται αλλού.

Ζητάμε φυλακές χωρίς ναρκωτικά, επανένταξη στην κοινωνία. Ζητάμε να σταματήσει ο εμπαιγμός του υπουργού με ψεύτικες και άδειες εκδηλώσεις.

Ζητάμε ανθρώπινες φυλακές και όχι τα κολαστήρια που εγκαινιάζετε. Τέρμα στη βρόμα, την ηρωίνη, τους νεκρούς, καμένους και πεταμένους σα σακιά κρατούμενους.

Ζητάμε ανθρώπινες μεταγωγές, κρατητήρια με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Ζητάμε τα νοσοκομεία και τα ψυχιατρεία να υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Να διαχωρισθούν οι κρατούμενοι ασθενείς. Ζητάμε να επιτραπούν επισκέψεις από ΜΚΟ, φορείς, βουλευτές, κόμματα, το Συνήγορο του Πολίτη, δημοσιογράφους... Ζητάμε ανοικτές φυλακές, θαλάμους με κρεβάτια, σεντόνια, καρέκλες, τραπέζια, μαξιλάρια, φωτισμό, εξαερισμό, θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό, καθαριότητα, χαρτί τουαλέτας, σαπούνι...

Ζητάμε βιβλιοθήκες, αθλητισμό, σωστές μερίδες φαγητού, τηλεφωνικές κάρτες για τους φτωχούς κρατουμένους, επικοινωνία με τους δικηγόρους χωρίς τζάμια.

Ζητάμε δικαστήρια και δίκαιες ποινές, έκτιση όλων των αδικημάτων στα 3/5 της ποινής, να σταματήσουν οι ξυλοδαρμοί από τους εξωτερικούς φρουρούς...».

Σε όλα αυτά τα «απαράδεκτα» αιτήματα ο κ. Παπαληγούρας απλώς επιστράτευσε τα ΜΑΤ, την άγρια καταστολή, τις μεταγωγές και τις πειθαρχικές διώξεις.

ΧΡΗ.ΖΕ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=44143916