ΑΡΧΕΙΟ

 

Σάββατο, 7 Απρίλιος 2007

Επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού

 

ΕΠΟΧΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Οι κρατούμενοι είχαν, τελικά, δίκιο

ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ 300 ΑΣΘΕΝΕΙΣ – ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΤΙΕΑ ΝΤΟΜΙΝΤ


Ορισμένοι, θεωρούσαν ότι ήταν μάλλον υπερβολικοί οι κρατούμενοι στις καταγγελίες τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο ψυχιατρείο και το νοσοκομείο των φυλακών.

Ας το δούμε λοιπόν. Αυτή τη φορά τα στοιχεία που έχουμε δεν προέρχονται από τους κρατούμενους, αλλά από την ίδια τη διεύθυνση του ψυχιατρείου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού μπορεί να καλύψει (λέμε τώρα…) 160 ασθενείς. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 300. Στο ψυχιατρείο υπάρχει ένας μόνιμος ψυχίατρος και τέσσερις «επισκέπτες». Οι νοσηλευτές είναι εννέα, αλλά από αυτούς οι πέντε είναι κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί αυτό το ρόλο. Υπάρχουν τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ μόλις πριν ένα μήνα διορίσθηκε ψυχολόγος. Α… για να μην το ξεχάσουμε. Μπορεί να μην υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές, αλλά το φυλακτικό προσωπικό (βλέπε ανθρωποφύλακες) είναι περίπου 45!

Αυτή είναι η εικόνα, έτσι όπως την σκιαγραφούν οι αριθμοί, τους οποίους παρουσίασε ο διευθυντής του «νοσοκομείου» Δημήτρης Βουτσίνος, στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ που το επισκέφτηκε τη Μεγάλη Τετάρτη. Δικαιώνονται, λοιπόν, οι κρατούμενοι που κατήγγειλαν τις μεσαιωνικές συνθήκες κράτησης – και όχι νοσηλείας – αλλά και η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της μίλησε για τις απάνθρωπες συνθήκες και για την ανάγκη άμεσης ένταξης του «νοσοκομείου» στο εθνικό σύστημα υγείας.

Στο… ψυχιατρείο

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο «νοσοκομείο» στις 10.30 π.μ. Πέρασε την πύλη, η πρώτη πόρτα άνοιξε για να την δεχτεί η διεύθυνση. Μόνο η πρώτη πόρτα, γιατί οι υπόλοιπες, παρά την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, έμειναν ερμητικά κλειστές. Η συζήτηση με τον διευθυντή κράτησε κάτι περισσότερο από μισή ώρα.

Στη διάρκεια της συζήτησης ετέθη και το περιστατικό με την αυτοκτονία του 15χρονου Ματιέα Ντομίντ. Ας δούμε ποια στοιχεία έδωσε η διεύθυνση του ψυχιατρείου. Ο νεαρός είχε συλληφθεί για κατοχή 40 γραμμαρίων χασίς. Κρατήθηκε ως υπόδικος στις φυλακές Αυλώνα και στις 28 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκε στο Ψυχιατρείο των φυλακών με γνωμάτευση «διαταραχή συμπεριφοράς». Στον ένα μήνα «νοσηλείας» του, σύμφωνα με τα στοιχεία του ψυχιατρείου, τον είδε πέντε φορές γιατρός, ο οποίος, όμως, δεν είχε συντάξει τη γνωμάτευσή του, κάτι που όπως ειπώθηκε, είναι σύνηθες φαινόμενο. Στη διάρκεια της «νοσηλείας», διαπιστώθηκε ότι είχε τάσεις αυτοκαταστροφής, αλλά αυτό δεν αρκούσε ώστε να πάρουν τα αναγκαία μέτρα και να μεταφέρουν το παιδί σε πραγματικό νοσοκομείο. Στην πραγματικότητα αφέθηκε στην τύχη του. Με βάση τα στοιχεία προκύπτουν σοβαρές ευθύνες της εισαγγελίας που αποφάσισε τον εγκλεισμό του νεαρού, αλλά και πολλαπλά ερωτήματα για την ευκολία με την οποία οι δικαστές μοιράζουν, ενδεχομένως, ποινές σε ανήλικους.

Στη συζήτηση, ήταν παρόντα και μέλη του σωματείου σωφρονιστικών υπαλλήλων του ψυχιατρείου, οι οποίοι έθεσαν το ζήτημα της υπαγωγής του νοσοκομείου των φυλακών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ακόμα και η διεύθυνση δέχτηκε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην την κατάσταση, καθώς, θα εξασφαλίζονταν έτσι η στελέχωσή του με επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να επισκεφθεί τους «θαλάμους» - κελιά ή να δει αντιπροσωπεία των κρατουμένων, αλλά η διεύθυνση της το αρνήθηκε. Το άβατο καλά κρατεί…

Δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου

Ο Αλέκος Αλαβάνος, με το τέλος της επίσκεψης έκανε δηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι μετά το Πάσχα θα θέσει το θέμα στη Βουλή. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Σήμερα πολλοί πολίτες βιώνουν τα πάθη ενός φυλακισμένου Χριστού. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, ήρθαμε εδώ, για να θυμίσουμε την υπόθεση του ανήλικου Ματιέα Ντομίντ, ο οποίος υπόδικος, όχι καν κατάδικος, για χρήση και κατοχή μικρής ποσότητας χασίς, απαγχονίστηκε μέσα στις φυλακές. Υπάρχει μια κατάσταση μεσαίωνα η οποία πρέπει να σταματήσει και η οποία αφορά όλους τους φυλακισμένους, αλλά ιδιαίτερα τους νέους φυλακισμένους. Είναι αδιανόητο να έχουμε ένα ψυχιατρείο φυλακών σε όλη την Ελλάδα από το οποίο περνάνε 3.000 περίπου ασθενείς το χρόνο και στο οποίο υπάρχει μόνο ένας ψυχίατρος, τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί και ένας ψυχολόγος. Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει άμεσα στελέχωση του ψυχιατρείου, να συνδεθεί το ψυχιατρείο με το δημόσιο σύστημα υγείας, να δημιουργηθούν και άλλα ψυχιατρεία φυλακισμένων στη χώρα μας, να υπάρξει διαχωρισμός ανηλίκων - ενηλίκων».

Στη συνέχεια ο Αλέκος Αλαβάνος έθεσε το ζήτημα των ανηλίκων, σημειώνοντας «ότι οι εισαγγελείς και οι δικαστές μπορεί να δείχνουν ανοχή στους νονούς του καρτέλ ή στους νονούς με τα ταμεία, αλλά εξαντλούν τη σκληρότητα τους απέναντι σε νέα παιδιά, τα οποία υποπίπτουν σε κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Σε άλλες χώρες τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με εναλλακτικές ποινές μέσα στην κοινωνία».

Eρώτηση Κουβέλη

Τη λήψη μέτρων, εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Η ερώτηση έγινε με αφορμή το θάνατο ενός ακόμα κρατούμενου, αυτή τη φορά στις αγροτικές φυλακές Αγιάς των Χανίων.