ΑΡΧΕΙΟ

 

Τετάρτη, 16 Μάϊος 2007

Έκθεση-καταπέλτης της Νομαρχίας Πειραιά για την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού

 

www.in.gr

«Καθεστώς ασφυξίας»


Πειραιάς

Για καθεστώς ασφυξίας στις φυλακές Κορυδαλλού κάνει λόγο η Νομαρχία Πειραιά, ενώ για το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο κρατουμένων σημειώνει ότι λειτουργούν χωρίς καν τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής. Η Νομαρχία καταθέτει σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι διαπιστώσεις παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη προκύπτουν από τους τελευταίους ελέγχους που διενήργησε με εντολή και παρουσία του εισαγγελέα-επόπτη των φυλακών, ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από γιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης γίνεται αναφορά στις συνθήκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Κρατουμένων, στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων στην Κεντρική Φυλακή Γυναικών στη δικαστική φυλακή και στην Κεντρική Αποθήκη Υλικών Φαρμάκων.

Προτείνεται επίσης:

* Μείωση του αριθμού των κρατουμένων σε θαλάμους και κελιά, δεδομένου ότι ο συνωστισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και καθιστά τις υγειονομικές συνθήκες επιβαρυμένες.

* Σύνδεση του νοσοκομείου και ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να ανταποκριθούν στο σκοπό τους. Διαφορετικά οι όροι Νοσοκομείο και Ψυχιατρείο πρέπει να διαγραφούν.

* Να υπάρχει μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλους τους χώρους των Φυλακών (Δικαστική, Γυναικεία, Ψυχιατρείο, Νοσοκομείο).

* Ορθολογική διαχείριση και διακίνηση των ιατρικών και μολυσματικών αποβλήτων, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας κρατουμένων και προσωπικού.

* Άμεση ένταξη του ψυχιατρικού τμήματος σε προγράμματα της ευρωπαϊκής κοινότητας που αφορούν την ψυχική υγεία.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=802189&lngDtrID=244