ΑΡΧΕΙΟ

 

Τετάρτη, 16 Μάϊος 2007

Τριτοκοσμικές οι συνθήκες στις Φυλακές Κορυδαλλού

 

Νομαρχία Πειραιά

Καθεστώς ασφυξίας επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο κρατουμένων λειτουργούν χωρίς καν τους στοιχειώδεις όρους υγιεινής, με υποδομές πεπαλαιωμένες και με τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να εκτελούν χρέη νοσηλευτών φύλακες και κρατούμενοι!

Οι παραπάνω διαπιστώσεις παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη προκύπτουν από τους τελευταίους ελέγχους που διενήργησε με εντολή και παρουσία του εισαγγελέα-επόπτη των φυλακών, ειδική επιτροπή -- αποτελούμενη από ιατρούς της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων της Νομαρχίας Πειραιά και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά -- που συγκροτείται βάσει της σωφρονιστικής νομοθεσίας. Διαπιστώσεις οι οποίες επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα της Νομαρχίας για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ακατάλληλων Φυλακών του Κορυδαλλού που σήμερα μοιάζουν περισσότερο με αποθήκες ανθρώπων παρά με σωφρονιστικό Ίδρυμα.

Η εικόνα σε όλα τα καταστήματα κράτησης Κορυδαλλού, όπως την περιγράφουν οι εκθέσεις αυτοψίας των ελεγκτών είναι πραγματικά ζοφερή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

* Στους εννέα υπάρχοντες θαλάμους νοσηλεύονταν από 121-135 άτομα, δηλαδή κατά μέσο όρο 12 άτομα ανά θάλαμο.

* Σε τέσσερις ακόμα θαλάμους που χαρακτηρίζονται ως απομόνωση νοσηλεύονταν τέσσερα άτομα με ΤΒC (φυματίωση), εκ των οποίων οι τρεις ήταν ενεργείς μορφές της νόσου. Ωστόσο σε ισόγειο χώρο του νοσοκομείου φιλοξενούνταν άλλοι τρεις ασθενείς πάσχοντες από ΤΒC. Τα παραπάνω δημιουργούν ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των υπολοίπων νοσηλευομένων, αλλά και των υπηρετούντων υπαλλήλων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων, όπως και ο αριθμός των νοσηλευομένων ατόμων στην απομόνωση είναι πολύ μεγάλος.

* Οι υπηρετούντες ιατροί νοσηλευτές είναι ελάχιστοι και υπάρχει αναντιστοιχία με τον αριθμό των νοσηλευομένων. Οι εφημερεύοντες ιατροί, σύμφωνα με την Διοίκηση του Νοσοκομείου είναι κυρίως ειδικευόμενοι.

* Το νοσοκομείο δεν διαθέτει εναρμονισμένο με την υπάρχουσα νομοθεσία, σύστημα διαχείρισης και αποκομιδής των ιατρικών μολυσματικών αποβλήτων.

ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

* Υπάρχουν σε λειτουργία 16 θάλαμοι και 5 κελιά απομόνωσης όπου κρατούνται 265 άτομα. Ο μεγάλος συνωστισμός είναι εμφανής.

* Στα πέντε απομονωτήρια του ισογείου χώρου που χρειάζονται άμεση ανακατασκευή, διότι δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις όρους νοσηλείας νοσηλεύονται ασθενείς.

* Η κτιριακή υποδομή των λουτρών και αποχωρητηρίων του συνόλου των θαλάμων-κελιών χρειάζονται σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις των νοσηλευομένων.

* Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένων ψυχιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων και λοιπού ειδικευμένου προσωπικού, που θα πρέπει να στελεχώνουν ένα ψυχιατρικό τμήμα όλο το 24ωρο. Υπηρετεί ένας μόνιμος ψυχίατρος και τέσσερις συμβασιούχοι κατ' επίσκεψη δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης ένας ειδικευμένος νοσηλευτής και τέσσερις φύλακες που κάνουν χρέη νοσηλευτή (!) και κανένας ψυχολόγος.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν την προβληματική λειτουργία του ψυχιατρικού τμήματος.

ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

* Υπάρχουν τρεις πτέρυγες ενηλίκων, μια πτέρυγα ανηλίκων και μια πτέρυγα των «μωρομάνων», όπως επίσης και τα ειδικά κελιά. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων σ' αυτή την φυλακή κυμαίνεται από 528-560 άτομα, από τα οποία 17 μητέρες με 13 παιδιά και 25 ανήλικες.

* Ο συνωστισμός των κρατουμένων στους θαλάμους-κελιά (πλην των ειδικών κελιών, των μωρομάνων και των ανηλίκων) θεωρείται υπερβολικός κι όχι σύμφωνος με τους κανόνες ατομικής και Δημόσιας Υγιεινής, λαμβάνοντας υπόψη και την σωφρονιστική νομοθεσία, όπου αναφέρεται ότι αναλογούν 6m2 ανά άτομο.

* Παρατηρήθηκε έλλειψη ιματιοθηκών

* Στα μπάνια και στις τουαλέτες υπάρχουν σημαντικά προβλήματα υγρασίας στους τοίχους και αποκόλληση σε μερικά σημεία πλακιδίων τοίχου.

* Δεν υπάρχουν διαχωριστικά στα κελιά που διαθέτουν αποχωρητήρια, τύπου φυσαρμόνικας από ελαφρύ υλικό, τόσο για λόγους ατομικής υγιεινής, όσο και για λόγους συνθηκών διαβίωσης.

* Σε μερικούς από τους μεγάλους θαλάμους υπάρχει σημαντική ορατή υγρασία και σε μερικά μπάνια υδραυλικά προβλήματα διαρροών.

* Σε πολλούς θαλάμους και διαδρόμους της φυλακής, παρατηρήθηκε έλλειψη καλυμμάτων στις λάμπες φωτισμού.

* Στα μαγειρεία πρέπει όλοι οι πάγκοι να γίνουν ανοξείδωτοι, να επισκευαστεί η οροφή που κατά τμήματα παρατηρήθηκαν «ξεφλουδισμένες» επιφάνειες επιχρισμάτων.

* Επισημάνθηκε και συστήθηκε άμεση έκδοση βιβλιαρίων υγείας των απασχολουμένων γυναικών στην παρασκευή και διανομή του φαγητού.

* Στο Ιατρείο δεν υπάρχει αναρρωτήριο, και ο χώρος που υποδείχθηκε δεν διαθέτει στρώματα και κουρτίνες, παρά μόνο γυμνά κρεβάτια.

* Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών. Υπηρετεί μία νοσηλεύτρια των ΤΕΙ και έξι φύλακες που εκτελούν χρέη νοσηλευτών (!). Οι δε γιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, είναι κατά πράξη και περίπτωση, κάποιες ημέρες την εβδομάδα.

* Ο χώρος φύλαξης και διανομής των φαρμάκων, πρέπει να διαχειρίζεται από ειδικευμένους νοσηλευτές και τα φάρμακα να φυλάσσονται σε κλειστά ερμάρια και σε σωστές συνθήκες θερμοκρασίας και φωτός.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ

* Υπάρχουν πέντε πτέρυγες, στις οποίες συνολικά κρατούνται 1.993 άτομα, τα οποία διαμένουν σε κελιά 10-12 τ.μ. με πυκνότητα 3-4 ατόμων και σε θαλάμους περίπου 40 τ.μ. με πυκνότητα 14-18 ατόμων.

* Οι τρεις θάλαμοι με εμβαδόν περίπου από 55-70 τ.μ. που βρίσκονται στο υπόγειο της Ε΄ Πτέρυγας και σε παλαιότερο έλεγχο είχε διαπιστωθεί να διαμένουν 16 άτομα (αλλοδαποί) ανά θάλαμο, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής είχαν αδειάσει από κρατούμενους, είχαν καθαριστεί και υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά.

* Ο συνωστισμός (πλην των ειδικών κελιών και των απομονώσεων) είναι υπερβολικός και όχι σύμφωνος με τους κανόνες ατομικής και δημόσιας υγιεινής, λαμβάνοντας υπόψη την σωφρονιστική νομοθεσία, όπου αναφέρεται ότι αναλογούν 6m2 ανά άτομο.

* Επιβάλλεται η ύπαρξη πόρτας (τύπου φυσαρμόνικας από ελαφρύ υλικό) στις τουαλέτες που είναι μέσα στους χώρους διαμονής τους, εκτός από τους μεγάλους θαλάμους που διαθέτουν πόρτα.

* Υπάρχει σημαντική ορατή υγρασία σε αρκετές τουαλέτες και στα κοινόχρηστα μπάνια, που πρέπει να εξαλειφθεί.

* Στα περισσότερα μπάνια (κοινόχρηστα) δεν υπάρχουν ντουζιέρες και το νερό πέφτει από τον σωλήνα, ενώ σε κάποια από αυτά υπήρχαν σπασμένα ή αποκολλημένα πλακάκια.

* Υπάρχει έλλειψη σε όλους τους χώρους διαμονής των κρατουμένων από ιματιοθήκες.

* Στα μαγειρεία παρατηρήθηκε έλλειψη προστατευτικών σητών Νο 16 σε αρκετά παράθυρα, έλλειψη προστατευτικών καλυμμάτων στους λαμπτήρες φωτισμού, έλλειψη ποδοκίνητων κάδων απορριμμάτων. Συστήθηκε συντήρηση με βάψιμο της οροφής των μαγειρείων και άμεση απομάκρυνση των ξύλινων τραπεζιών κοπής κρέατος. Τα αποδυτήρια και οι τουαλέτες ήταν σε διαδικασία επισκευής.

* Στα λειτουργούντα ιατρεία υπηρετούν μόνο δύο ειδικευμένοι νοσηλευτές, ενώ οι υπόλοιποι δεν ήταν ειδικευμένοι και προέρχονταν από τον χώρο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και από επιλεγμένους κρατουμένους (!).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΘΗΚΗ ΥΛΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΩΝ

Στον χώρο της κεντρικής αποθήκης υλικού των φυλακών, στον οποίο έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης - λειτουργίας αρτοποιείου, είχαν υλοποιηθεί όλες οι συστάσεις των ιατρών που αφορούσαν βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων, πραγματοποίησης περιοδικών μικροβιολογικών ελέγχων του νερού και αντικατάσταση του μηχανήματος που χρησιμοποιείται για την κατασκευή άρτου.

Οι παραπάνω θλιβερές διαπιστώσεις εστάλησαν από την επιτροπή τόσο στον αρμόδιο Εισαγγελέα όσο και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, με σειρά από καίριες προτάσεις για την βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

* Μείωση του αριθμού των κρατουμένων σε θαλάμους και κελιά, δεδομένου ότι ο συνωστισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και καθιστά τις υγειονομικές συνθήκες επιβαρυμένες

* Σύνδεση του νοσοκομείου και ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να ανταποκριθούν στο σκοπό τους. Διαφορετικά οι όροι Νοσοκομείο και Ψυχιατρείο πρέπει να διαγραφούν.

* Να υπάρχει μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλους τους χώρους των Φυλακών (Δικαστική, Γυναικεία, Ψυχιατρείο, Νοσοκομείο).

* Ορθολογική διαχείριση και διακίνηση των ιατρικών και μολυσματικών αποβλήτων, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας κρατουμένων και προσωπικού.

* 'Αμεση ένταξη του ψυχιατρικού τμήματος σε προγράμματα της ευρωπαϊκής κοινότητας που αφορούν την ψυχική υγεία.

«Η εικόνα ενός σωφρονιστικού ιδρύματος με κελιά-τρύπες όπου άνθρωποι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, με απαρχαιωμένες υποδομές, με ένα νοσοκομείο που ούτε πρώτες βοήθειες δεν είναι σε θέση να προσφέρει και που αντί να αντιμετωπίζει, μεγιστοποιεί τους κινδύνους για την υγεία κρατουμένων και προσωπικού, δεν περιποιεί τιμή για την Πολιτεία και εκθέτει την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Φυλακές Κορυδαλλού είναι ακατάλληλες για τους κρατουμένους, ακατάλληλες για τους εργαζομένους αλλά πολύ περισσότερο είναι ακατάλληλες να λειτουργούν μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, δίπλα σε σχολεία, παιδικές χαρές και αθλητικά κέντρα» τόνισε ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και πρόσθεσε «η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πράξη όχι μόνο τη ληξιπρόθεσμη δέσμευσή της για άμεση απομάκρυνση των Γυναικείων Φυλακών και παράδοση του χώρου στους πολίτες, αλλά να βάλει οριστικά λουκέτο στη σιδερένια πόρτα των Φυλακών Κορυδαλλού».

http://www.nomarhiapeiraia.gr/